Tulin tässä hiljattain piirrelleeksi hassuttelumielessä kuvat Akakabutosta koirana ja Hopeanuolesta karhuna. (Pinkkinuolessahan aikoinaan leikin näillä lajien muuttelemisilla hieman, muutellen hahmoja mm. kaniineiksi.)

Aihe alkoi mietityttää myös vakavammin: Voisivatko Hopeanuolen ja Akakabuton roolit olla tismalleen samat, vaikka heidän lajinsa vaihdettaisiin toisin päin?

lajitpainvastoin2.jpg

Koko Hopeanuolen tarina lähtee liikkeelle siitä näkökulmasta, että Akakabuto-karhu on uhka ihmisille. Karhujen näkökulmasta katsottuna Akakabuto oli kieltämättä tavallisista karhuista poikkeava yksilö ja aiheutti ikävyyksiä myös niille. Toki Akakabuto myös piti oman lajinsa tai ainakin oman klaaninsa puolia rakentamalla vankkaa vuorilinnaa, jonne ihmisillä, villikoirilla, ulkopuolisilla karhuilla tai muilla pedoilla ei olisi pääsyä. Siellä ainakin Akakabuton oma perhe jälkipolvineen olisi saanut elellä rauhassa, vaikkei Akakabuton kova ja väkivaltainen hallitsemistyyli varmasti ollutkaan karhuille se kaikkein mieleisin. Akakabuto oli myös tietyllä tapaa edistyksellinen - tai sellaisen mielikuvan ainakin taistelu Madaraa vastaan antoi. Karhujen oli tavatonta ylipäätään liittoutua laumoihin, vaan reviirille tunkeutuneet muut karhut saatettiin jopa surmata. Akakabutolle oli kenties Goheen luodin vuoksi kehittynyt paitsi julmempi luonne, myös syvempi strategisempi äly? Jo ennen ampumista (Ginga Densetsu Riki -mangassa) Akakabuto toimii karhuille hieman epätyypillisesti mm. saalistamalla röyhkeästi ihmisten karjaa, jonka jälkeen kyläläiset kääntyvät Gohee-ukon puoleen.

Hopeanuolen sankaritarina alkaa siitä, että hän syntyy tiikeriraitaisena koiranpentuna luoden ihmisille toivoa päästä Akakabuton aiheuttamasta uhasta. Entä, jos hän syntyisikin tiikeriraitaisena karhunpentuna? Voisiko Hopeanuoli silti nousta tarinansa sankariksi ilman, että koko tarinan ihmisnäkökulma heitettäisiin roskakoppaan? Loppujen lopuksihan Hopeanuoli todella nousee kaikkien arvostamaksi luonteensa puolesta, johon kuuluvat rohkeus, kyky myötätuntoon ja hyvät johtajaominaisuudet. Päävihollisensa Akakabuton tavoin myös Hopeanuoli osoittaa strategista älykkyyttä ja tämä ilmenee jo hyvin nuorella iällä mm. ajoittaisella tottelemattomuudella Benin ja Rikin käskyjä kohtaan tilanteen niin vaatiessa. Mitä, jos karhut olisivatkin Akakabuton sijaan saaneet Hopeanuolen kaltaisen johtajan, jolla olisi toki ollut voimaa, mutta myös oikeudenmukaisuutta? Kuinka paljon karhu-Hopeanuolen tapa johtaa muita karhuja olisi loppujen lopuksi eronnut karhu-Akakabutosta? No, Hopeanuoli tuskin olisi ainakaan tappanut Harppuunakarhua muitta mutkitta.

Mutta olisiko Hopeanuoli-karhu ollut uhka ihmisille koirineen?

Kenties, jos nämä olisivat aiheutaneet uhkaa karhuille. Uskon, että Hopeanuoli olisi karhunakin puolustanut heikompiaan, pienempiä karhuja ja toisaalta vaatinut myös lajitovereiltaan moraalista ja oikeudenmukaista käytöstä. Koira-Hopeanuolihan raivostui nähtyään Johnin surmaavan karhunpentuja. Uskon, että karhu-Hopeanuolella olisi vastaavasti myötätuntoa koiria ja ihmisiä kohtaan ja hän todennäköisesti toimisi ensisijaisesti estääkseen ihmisten ja karhujen väliset konfliktit. Tilanteen eskaloituessa tappeluksi koira-Hopeanuoli ei kuitenkaan epäröinyt paljastaa hampaitaan karhuille, vaikka koirat tai ihmiset olisivatkin tilanteen saaneet aikaan. Tältä pohjalta voisin olettaa, että vastaavasti Hopeanuoli-karhu menisi väliin nähdessään ihmisten tai koirien yrittävän vahingoittaa toisia karhua, vaikka kyseinen karhu olisikin itse sen aiheuttanut hyökkäämällä näiden kimppuun. Harvinaislaatuisen hyvät taistelutaidot omaavana Hopeanuoli-karhu varmasti pystyisi ratkaisemaan nämä tilanteet karhujen hyväksi, mutta todennäköisesti säästäisi vihollisten henget, jos mahdollista. Kenties tämäntyyppiset tapaukset saisivat pikku hiljaa ihmiset ja koirat tajuamaan jättää Kaksoissolan karhut rauhaan?

lajitpainvastoin1.jpg

Homma menee mielenkiintoiseksi, jos lisäämme mukaan kuvioihin Akakabuto-koiran. Hahmon säilyttäessä alkuperäisen luonteensa hän tuskin olisi koiranakaan mikään mukava tapaus. Kenties ihmisten toimesta kaltoin kohdeltu ja vihainen kulkukoira, joka alkaisi (hieman Rikin tapaan) koota ympärilleen vahvojen koirien armeijaa?

Akakabuto saattaisi koiranakin olla ihmisille uhka, mikä asettaisi rauhantahtoisen Hopeanuoli-karhun hyvin mielenkiintoiseen asemaan. Akakabuton koiralauma tuskin menestyisi kylässä, joten se joutuisi viimeistään kasvaessaan isommaksi vetäytymään vuorille, jolloin syntyisi vääjäämättä reviirikiista Hopeanuolen karhujen kanssa. Koirana Akakabuto tuskin voisi noin vain ottaa Kaksoissolaa itselleen, vaan saattaisi jopa päätyä käyttämään tukikohtanaan samaa kalliota kuin Ohun armeija Rikin johtaja-aikoina.

Ihmiset eivät tietenkään olisi mielissään voimakkaasta kulkukoirasta, joka hyökkäilisi ihmisten kimppuun ja tuskin olisi kovin armelias heidän koirilleenkaan - ei Akakabuto karhunakaan piitannut vieraista karhuista, kuten Harppuunakarhun osalta näimme. Saattaisi tulla tilanteita, joissa koira-Akakabuto laumoineen tai jokin sen osasto hyökkää metsällä, metsätöissä tai laskettelemassa olevien ihmisten kimppuun ja karhu-Hopeanuoli rientäisi hätiin. Kenties ihmiset alkaisivat tämän myötä pitämään Hopeanuolen komennossa olevista Kaksoissolan karhuista? Voisiko tilanne kääntyä niin hurjasti päälaelleen?

Toki kiinnostavaa pohtia myös mahdollisuutta, jos Akakabuto olisikin vain harvinaisen kovapäinen metsästyskoira - vaikkapa Goheen karhukoira. Tällöin joudumme joko
a) hylkäämään ihmisnäkökulman pitääksemme Hopeanuolen edelleen hyviksenä, tai
b) tekemään Akakabutosta pääsankarin, tai
c) unohtamaan koko perinteisen hyvis-pahis -asetelman ja näkemään hahmot tarinassa hieman moniulotteisempina.

Akakabuto voisi olla ristiriitainen anitsankari-päähenkilö, joka kärsii saamastaan aivovammasta (luodin sijaan kyseessä voisi olla vaikka silmän puhkaissut pitkä karhun kynsi, joka aiheutti samankaltaisen keskushermostovaurion tehden hänestä levottoman ja agressiivisen, sekä vaikuttaen koiran kokoon merkittävästi?) Tarinassa seuraisimme hänen kamppailuaan omia sisäisiä demoneitaan vastaan ja toisaalla taas hyvää tahtovan, ihmisten väärinymmärtämän Hopeanuoli-karhun taistelua Kaksoissolan karhujen rauhallisen elämän puolesta. Goheelle voisi kenties herätä ristiriitaisia ajatuksia aina vain hullummaksi muuttuvasta koirastaan. Akakabuto saattaisi jopa raivopäissään purra isäntäänsä tai aiheuttaa muuten tämän loukkaantumisen?

Spekulaatioita voi mutkistaa lisäämällä mukaan kuvioihin muitakin hahmoja, vaikkapa Akakabuton hoiviinsa ottavan Daisuken tai Kaksoissolaa alkuun määrätietoisesti hallitsevan Riki-karhun, jonka pentu Hopeanuoli-karhu olisi. Toki voimme myös pitää muut tarinan karhu- ja koirahahmot alkuperäisissä rooleissaan ja pohtia, miten tarina olisi mennyt, jos Akakabuto-koira olisikin ollut Rikin pentu, karannut ihmisiltä, liittynyt villikoiriin, yms.? Jotenkin epäilisin, että esimerkiksi Sniper olisi saanut aika kovaa kyytiä ja Akakabuto olisi hyvinkin saattanut jo heti alkuun pyrkiä ottamaan tai ottanut lauman itselleen - ehkä jopa surmannut Rikin?

Mitä luulette, olisivatko lajien roolit kääntyneet päälaelleen, jos Hopeanuoli olisi ollut karhu ja Akakabuto koira? Vai olisiko Akakabuto-koira ollut tarinan urhea sankari?