Artikkelin kuvat: Nyymix

GC19_04.jpg

Gingacon on nyt onnellisesti takana päin ja jälkikäteen ei voi muuta sanoa kuin että VAU, olipas se.. Kylläpäs se oli!

Tässä viimeisen vuorokauden olen toipunut hurjasta tiedosta, että meillä oli kaikkiaan noin 600 kävijää - 508 myytyä lippua, 87 greenroomilaista ja siihen päälle talossa samaan aikaan pyörineet Ronja Ryövärintytär -teatterinäytöksen kävijät, sekä tietenkin Järvenpää-talon henkilökunta. Aiempina vuosina conin kävijämäärä on pyörinyt 400 kävijän kieppeillä.

Vuoden 2019 Gingacon järjestettiin siis Järvenpään Järvenpää-talolla 2.11. ja kyseessä oli historian neljäs ja toistaiseksi viimeinen Gingacon. Jatkoa katsellaan vähän sen mukaan, miten saadaan coniteaan riittävä määrä sitoutunutta porukkaa mukaan. Olisi myös erittäin tärkeää, että Gingacon suostuttaisiin viimein lisäämään Kompassiin - olemme sitä joka vuosi pyytäneet, mutta sille ei ole kuulemma löytynyt aikaa. Mm. vapaaehtoisia järjestyksenvalvojia olisi tärkeää saada riittävästi, jotta con voitaisiin järjestää uudelleen nykyisellä volyymillaan.

GC19_06.jpg

GC19_05.jpg

"Hohhoijaa... Mun piti kai joku puhe teille pitää.." *hörps*

Tänä vuonna Gingaconissa oli entistä ehommat avajaiset, vaikka allekirjoittanut sinne vähän vastaheränneenä saapuikin. Undertale - Musikaali toiveista ja unelmista -produktion kuoro esiintyi avajaisissa ja heillä oli myös oma järjestöpöytänsä taidekujan päädyssä. Järvenpää-talon yli 500-paikkainen Sibelius-sali oli erinomainen paikka pitää pukukilpailut ja muuta ohjelmaa. Talon tekniikan ihmiset ansaitsevat lämpimän kiitoksen! Lava oli hyvin valaistu conin tämänvuotisia teemavärejä myötäillen.

Taidekuja oli aiempia vuosia suositumpi ja sinne taisi hakea ennätysmäärä porukkaa. Ei käynyt yhtään kateeksi taidekujavastaavana toiminutta Kuromea, joka joutui valitsemaan lahjakkaiden taiteilijoiden joukosta sopivan kokonaisuuden kujalle. Myös myyntisalissa oli ennätysmäärä myyjiä ja sponsorit monella tapaa hienosti muutenkin mukana.

Gingaconin pukukilpailuthan ovat siitä erikoiset, että meillä on cosplayn lisäksi myös hyvin suosittu fursuit-sarja. Nyt tämänvuotisessa kisassa oli valitettavasti aikataulutuksen osalta jotain häslinkiä, jonka vuoksi parituntiseksi kaavailtu kisa meni noin puolessa tunnissa. Mukana oli kuitenkin liuta upeita asuja kummassakin sarjassa asiantuntevien tuomareidemme syynissä. Tulevaisuudessa pyritään sitten parantamaan tuon aikataulutuksen ja suunnittelun osaltakin. Iso kiitos koko pukutiimille ja upeille kisaajille osallistumisesta!

Cosplay-tuomarit Jokura ja Saga.

GC19_08.jpg

GC19_07.jpg

Mm. Urumi sponsoroi kisapalkinnoiksi oheistuotteita ja upeat pokaalit conin pukukilpailuihin.

Järvenpää-talo oli tilojensa puolesta aiempaa isompi, avarampi ja toisaalta myös hintavampi paikka järjestää Gingaconia. Moni kävijä on kehunut tilojen väljyyttä ja greenroomilaiset - joihin kuuluvat meillä conitean, vänkäreiden ja ohjelmapitäjien lisäksi myös myyntisalin myyjät ja taidekujalaiset - kehuivat talolta tilattuja ruokia herkullisiksi. En voi kuitenkaan rehellisesti sanottuna suositella Järvenpää-taloa con-paikaksi. Mm. talossa vallitseva ehdoton eväskielto koettiin monien kävijöiden taholta ikäväksi ja se hankaloitti melkoisesti greenroomin järjestämistä. Järjestyksenvalvonnan kanssa tuli myös haasteita, kun Järvenpään teatteri piti näytöksen talossa samanaikaisesti, vaikka alusta saakka olimme ilmoittaneet vuokraavamme koko talon. Kuulimme näytöksestä alle 2kk ennen conia ja täysi eväskielto selvisi myös vähän jälkijunassa, jolloin con-paikan vaihtaminen olisi ollut hyvin hankala prosessi.

Positiivista paikassa oli myös mahdollisuus hoitaa lipunmyynti Lippu.fin kautta, joskin sen vuoksi jouduimme nostamaan lipun hintaa kahdella ja puolella eurolla - mikä ei vielä kovin paha ole. Aiempina vuosina olemme hoitaneet lipunmyynnin Hopeapuodin kautta ja epäilisin, että tuttu iso myyntikanava saattoi osalla kävijöistä madaltaa kynnystä ostaa lippu ennakkoon. Ovelta myytiin tänä vuonna vain 66 lippua, kun luku on ollut aiemmissa Gingaconeissa yli sadan.

GC19_03.jpg

GC19_02.jpg

Gingaconilla oli tänä vuonna todella monipuolinen ohjelma aiempaan verrattuna: oli luentoa MLP:stä, roolipelaamisesta, Digimonista ja Gingasta. Myös jatkuvan ohjelman määrää ja monipuolisuutta onnistuttiin lisäämään animehuoneen, VR-pelipisteen ja boffermiekkapajan muodossa perinteisten Ginga Roomin ja Cardfight! Vanguardin lisäksi.

Oma osallisuuteni Gingaconiin oli tänä vuonna pääjärjestäjyyden ohella markkinoinnista vastaaminen, monien juoksevien asioiden hoito, nettimainosten graafinen suunnittelu (ohjelmalehden taitto on Essi Välimäen käsialaa), tilasuunnittelu apulaispääjärjestäjän kanssa ja muun conitean auttaminen omissa hommissaan. Pidin lisäksi peräti kaksi luentoa ja Ginga-miitin, sekä esiinnyin avajaisissa ja päättäjäisissä, sekä laitoin juttuja myyntiin taidekujalle ja kirppikselle. Kirpparilla meni mm. 2007 Animeconin ryhmäcosplay-kisassa olleen Hopeanuoli-ryhmäcossin Chibin pää. Vähän haikeaa siitä oli luopua, mutta ehkä se tuottaa iloa uudelle omistajalleen.

GC19_01.jpg

Conitea lavalla, Hopeanuoli-faniyhdistyksen aktiiveja, niin vanhoja kuin uudempiakin kasvoja. (Aivan koko conitea ei päässyt lavalle, mm. lipunmyyntivastaava A. Vulgaris ahersi infossa&narikassa, Ginga Room -vastaava Anton omassa hommassaan ja Kurome taidekujalla vielä päättäjäisten aikana.)

Toistelen päättäjäisissä sanomaani, että iso kiitos mainiolle porukalle, joka teki tästä conista tänä vuonna mahdollisen: conitealle, työvoimalle, ohjelmapitäjille, sponsoreille, taidekujailijoille, Järvenpää-talon henkilökunnalle ja coniin saapuneille ihanille kävijöille!

Gingacon toivoakseni palaa kuvioihin 2021. Tässä välissä Hopeanuoli-faniyhdistys palaa takaisin ruohonjuuritasolle ja 2020 keskitymme järjestämään mukavaa matalan kynnyksen toimintaa, miittejä ja pieniä kokoontumisia Gingasta pitäville. Tavoitteena on antaa yhdistyksen aktiiveille mahdollisuus välillä levähtää ja keskittyä muuhun. Taustalla toki haeskellaan vuodelle 2021 coniteaa kasaan ja mietitään sopivaa paikkaa tuolloin mahdollisesti järjestettävälle conille.

Kiitokset tämän vuoden Gingaconista pääjärjestäjän puolesta!