Tässä Ginga-blogissa ei olla arvosteltu vielä yhtäkään Tähdenlento-lehteä, mitä nyt kuudennen numeron kulissien taa kurkistettiin. Niinpä tämä lienee syytä aloittaa ihan alusta. Onhan näitä alkupään lehtiä yhä myytävänä yhdistyksen verkkokaupassa. Samalla tarjoutuu tilaisuus vertailla, miten Tähdenlento kehittyi tulevina vuosina ja mitä hyvää on säilynyt mukana alusta alkaen.

Mielestäni Tähdenlento 1 on hyvä osa jokaisen suomalaisen Ginga-fanin kokoelmaa. Tämä 40-sivuinen lehti on palanen suomalaisen Hopeanuoli-fanituksen historiaa, tarina faniyhdistyksen alkutaipaleelta. Mukana on mielenkiintoisia artikkeleita ja silmiähivelevän upeita kuvituksia. Tämä on myös siinä mielessä erityinen Tähdenlento, että se on ainoa 100% fanitaiteella kuvitettu numero.

Tämän ensimmäisen lehden taittoi Suomen Hopeanuoli-fanit ry:n logon suunnitellut Euva. Lehdellä ehti olla kaksi päätoimittajaa. Santtoss vei lehteä todella pitkälle, mutta ennen kuin sitä saatiin julkaistua, astui Murojaki puikkoihin uutena päätoimittajana. Pääkirjoituksessaan Murojaki kiitteleekin Santtossta lehden alkutaipaleen luotsaamisesta kohti toteutunutta lehteä.

tahd1_1.jpgSanttoss taiteili kansikuvan kaikkien aikojen ensimmäiseen Tähdenlentoon. Pakko sanoa, että tämä kansi on yhä suosikkini, vaikka muistan alkuun hieman vierastaneeni realistisella tyylillä piirrettyä Giniä. 

Sama upea teema jatkuu myöskin takakannessa:

tahd1_10.jpg

Lehti oli ensimmäinen yhdistyksen painojulkaisu, joten mukaan tuli väkisinkin paljon virallista asiaa. Esimerkiksi yhdistyksen alkuperäiset säännöt, ensimmäinen hallitus ja senaikaiset aktiivit on listattu lehteen. Tämä tieto alkaa olla vanhentunutta, mutta ompa mukana edelleen muutamia samoja kasvoja. Itselleni on hyvin nostalgista lukea tätä lehteä ja muistella alkuaikojen intoa ja kommelluksia.

tahd1_2.jpg

Yhdistysartikkeleita on paljon, mutta lehdessä on myös muuta mielenkiintoista sisältöä. Ja ovat monet asiat noissa yhdistysartikkeleissa yhä informatiivisia. Esimerkiksi liittymiskaavake on edelleen sama, joskin sen voi nykyään täyttää sähköisenä yhdistyksen sivuilla. Nykyisin kaavakkeessa kysytään myös äidinkieltä ja kotimaata. Säännöt päätettiin tänä vuonna uusia täysin (uudistus on vielä tekeillä), mutta ainakin näissä lehdissä on painettuna yhdistyksen alkuperäinen tarkoitus, yms.

Osa artikkeleista kurkistaa vielä varhaisemman Ginga-historian pariin. Esimerkiksi Susiosaa käsittelevässä artikkelissa kerrotaan paitsi tarina pääpiirteissään (ja todella selkeästi!) myös siitä, miten fanit eivät aikaisemmin tieneet Akakabuton kaatamisen jälkeisistä Hopeanuolen tapahtumista yhtikäs mitään.

tahd1_3.jpg

Lehdessä valotetaan myös Hopeanuoli-yhdistyksen syntytarinaa kulissien takana. Lukiessani tuota tässä pitkästä aikaa herätti se paikka paikoin hilpeyttä, kun esimerkiksi rupesin miettimään, keitä artikkelin alussa kuvattavan synkkänä ja myrskyisänä yönä tapahtuvan syntytarinan henkilöt olisivat. NightWolf-_- omaa muutenkin omaperäisen ja hauskan kirjoittamistavan, mitä olen aina pitänyt piristävänä vaihteluna muille teksteille.

Toki minulle tuon artikkelin lukeminen on eri tavalla nostalgista, kun olin itse tapahtumien keskiössä yhdistystä perustettaessa. Ulkopuoliselle se voi olla jännä kurkkaus kulissien taa tai kertomus siitä, miten lähteä perustamaan virallista yhdistystä omalle harrastustoiminnalleen.

Vähän kaihoisahan olo tuosta tuli, kun artikkeli käy läpi mm. vuosien 2011-2012 Ginga-fanituksen kulta-aikaa Takahashin Suomenvierailuineen.

tahd1_4.jpg

Tässä lehdessä yhdistyksen oikolukusysteemi ei vielä ollut käytössä ja painoon asti eksyi kirjoitusvirheitä. Lehdessä on myös todella paljon valkoista taustaa - mikä korjaantui hieman myöhemmissä Tähdenlennon numeroissa, mutta on taas tehnyt paluun 5 ja 6 -numeroissa.. Yhdistyksen esittely -artikkelissa oli mukava koiratausta alalaidassa.

Minun olisi pätevämmän graafikon puuttuessa tarkoitus taittaa Tähdenlento 7 ja aion ainakin yrittää korjata tätä värittömyys&taustattomuusasiaa, jollei päätoimittaja tai taittotiimi asetu poikkiteloin asian kanssa. Mielestäni vähän tylsää, jos maksamme värillisestä lehdestä ja silti suurin osa sisällöstä on mustavalkoista. Luettavuuden voi säilyttää ja sitä voi jopa parantaa hyvällä taustasijoittelulla.

tahd1_5.jpg

Oma ensimmäinen kolumnini - joka on uusimmissa lehdissä nimellä Kutsuhuuto - käsitteli Hopeanuoli-faneilla usein nähtävää sisukasta ja toisaalta hyvin itsepäistä luonnetta. Muistan, miten tämän kirjoittamisen aloittaminen takelteli ja sain lopulta aloitettua tuon käsi paketissa, jotta saisin muuta ajateltavaa särkevältä kädeltäni. Sillä sai hyvän alun jutulle. Itsepäisenä ja sisukkaana tunnettu Kurotora sopi hyvin artikkelin kuvitukseksi.

Artikkelin taustallahan oli eräiden fanien noihin aikoihin läpikäymä riita, johon mahdollisesti johtaneita syitä koitin siinä puolueettomasti ja yleisluontoisesti pohdiskella. Mielestäni faniyhdistyksen jäsenlehden kolumnin pitäisi pureutua ajankohtaisiin aiheisiin, eikä säikkyä arkojakaan aiheita. Myöhemminkin olen tehnyt samaa ja kirjoittanut esimerkiksi syrjinnästä ja klikkiytymisestä omaan pehmeän pohdiskelevaan tyyliini. Jätän muiden arvioitavaksi, miten se on onnistunut.

tahd1_6.jpg

Hahmoesittelypalsta oli luontevaa aloittaa sarjan päähenkilöstä. Vaikka äkkiseltään voisi ajatella, että hahmoesittelyt nyt ovat tylsiä ja hahmoista nyt tietää kaiken niin ne saattavat usein yllättää kertomalla mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tällä hetkellä kirjoitan Tähdenlento 7:aa varten Benizakuran hahmoesittelyä ja teen siihen taustatyötä mm. lukemalla hänestä kertovaa lisätarinaa uudelleen suurennuslasin kanssa. Jokainen meistä varmaan tietää, kuka Benizakura oli, mutta kuinka moni tietää esimerkiksi, että Tsunaarashi pudotti 10 kiloa ennen legendaarista otteluaan Benizakuran kanssa voidakseen otella tämän kanssa samassa sarjassa?

Hopeanuolen hahmoesittely ei tarjoa mitään tietoa, mitä animea katsomalla ei saisi, mutta tuodaan siinä toki esille Goheen koulutuksen vaikutuksia Ginin pärjäämiseen. Sain myös hyvät naurut, kun huomasin, että Hakuron nimeen oli vahingossa lipsahtanut ö-kirjain. :D (Artikkelin on kirjoittanut hyvä ystäväni Wolfmenia. Muistutankin häntä tästä ensi kerralla, kun hän valittaa pilkkuvirheistä jossain..)

tahd1_7.jpg

Kiva infoboksin asettelu ja söpö Euvoan piirtämä Hopsu. :3

Tähdenlennon ensimmäisessä numerossa lienee myös laadullisesti paras paperi, mitä lehteen on käytetty. Kävin piruuttani tarkastamassa foorumin 2012-13 taloudenhoitoketjusta, mitä lehden painatus maksoi. Vaivaiset 494,76e ja 200 kpl. Olisipa tuo painatus edelleen yhtä halpaa. Katselin vanhoja ketjuja ja kakkosnumeron hinta julisteineen oli jo 868e/300 kpl Pk-painossa, vaikka paperin laatu oli huonompaa. Ykkösnumero painettiin Mediasepillä, pitänee ehdottaa, josko heiltä kysyisi kilpailevaa tarjousta tulevaisuudessa. Toistaiseksi olemme keskittäneet yhdistyksen tilaukset Granoon, jossa viimeisin tilaus, 150 kpl 6-numeroa (48 sivua) ja 50 kpl 3-numeron uusintapainos maksoi reilut 600 euroa. Toki Mediaseppienkin hinnat ovat varmasti nousseet neljässä vuodessa. Alkujaan painotalo taisi vaihtua sen vuoksi, ettei juliste onnistunut Mediasepillä.

Jälkikäteen ajatellen, olisi pitänyt painattaa julisteet erikseen muualla (kun ne erillisinä otettiin muutenkin) ja lehti ilman julistetta Mediasepillä - kakkosnumeron paperin laatu on ykkösnumeroon nähden aika kamala. Toisaalta siellä on mukana upea juliste, joka on oma suosikkini Tähdenlennon julisteista.. Mutta palaan tähän asiaan kakkosnumeron arvostelussa! 

tahd1_8.jpg

Weed-pehmoista on myös informatiivinen artikkeli. Nämä nykyään harvinaiset ja useita satasia maksavat japanilaisperäiset "pallopääpehmot" ovat nykyään saaneet tehdä tilaa Pure Plasticin valmistamille, omaan makuuni paremman näköisille Weed-pehmoiille. Pallopäät olivat tuohon aikaan hyvin haluttua kamaa ja maksettiimpa niistä parhaimmillaan sen 2000 euroa (Riki), artikkelissa mainitusta harvinaisemmasta Weed-erikoispehmosta jopa 2500e! Nykyisin noiden hinnat ovat tainneet laskea ja myynti hiipua. Itselläni on näistä ainoastaan pieni Weed-pehmo, jota olen nähnyt myytävän n. 300-500e/kpl ja viimeisin näkyy myydyn Huuto.netissä 190e hintaan. Eräs ystäväni onnistui männävuosina ostamaan Weed-pehmon kirpparilta hintaan 2,5 euroa, mistä on tullut aikamoinen legenda Ginga-fanien keskuudessa.

Tietämissäni Gingaa myyvissä liikkeissä (Urumi, Futagoshop) ei näitä pehmoja näkynyt myynnissä. Ebayssa oli pelkkiä piraattipehmoja. Kenties kaikki pallopäät ovat löytäneet omiin koteihinsa? Palanen Ginga-historiaa siis tämäkin artikkeli.

tahd1_9.jpg

Takasivulla oli uusimpaan numeroon kannen piirtäneen NightWolf-_-:n tekemä kiintoisa kuvituskuva, jossa Gin laukaisee Akakabuton kaataneen Battôgansa Kisaragin ja kumppaneiden vetämästä reestä. Mielenkiintoinen skenaario, täytyy sanoa, että tuli kylmät väreet, kun tuota kuvaa katselin. Jonkunlainen ympyrä tässä myös sulkeutuu Tähdenlennon taipaleen varrelta, kun löytää ensimmäisen numeron takasivulta samaa aihetta samalta tekijältä kuin uusimmassa numerossa.

Täytyy sanoa, että Tähdenlennossa on säilynyt alkuajoilta paljon hyvää ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Matkan varrella on ollut monia aktiiveja tekemässä lehteä. Euvan jälkeen taittajaksi ja myöhemmin myös Murojakin tilalle päätoimittajan puikkoihin tarttui Spyro. Nykyään päätoimittajana toimii lehden tekijätiimissä kolmosnumerosta saakka toimittajana ollut Nara. Kuvittajia, oikolukijoita, artikkeleiden kirjoittajia, puuhapalstan tekijöitä, taittotiimin jäseniä ja koko porukkaa tarvitaan, jotta Tähdenlento saadaan painokuntoon ja edelleen painosta ulos ja jäsenille. Lehden teko on yksi merkittävimpiä ja isoimpia yhdistyksen projekteja, ja varmaan niistä pisimpään jatkunut.

Suosittelen ehdottomasti hankkimaan ensimmäisen Tähdenlennon kokoelmaan, jos se kotoa vielä puuttuu! :)