Käsiteltyäni edellisessä postauksessa uusinta Jäsenpostia päätin nyt ottaa tarkasteluun Jäsenpostin kautta aikain - vuodesta 2015 tähän päivään. Olen koko matkan toiminut Jäsenpostin taittajana - lukuunottamatta, että Detrah teki alkujaan vuoden 2017 puolella Jäsenpostiin 6 hienonnäköisen taiton, mutta se ei harmi kyllä koskaan nähnyt päivänvaloa. Syynä, ettei Jäsenpostilla tuossa tilanteessa ollut ketään vastuuhenkilöä viemässä asiaa loppuun saakka. Lopulta päädyin itse taittamaan kuudennen Jäsenpostin seuraavana vuonna. Vähän sääli, koska Detrahin tekemä taitto oli silmiä hivelevän nättiä jälkeä.

japo_Detrah.jpg

Mutta palataampa Jäsenpostin juurille. Vuonna 2015 alettiin miettiä, että yhdistyksen olisi syytä antaa kuulua itsestään myös jäsenlehden julkaisuajankohtien ulkopuolella. Koettiin myös hyväksi, että jäsenmaksuohjeet lähetettäisiin postissa kotiin, koska tuntui, ettei moni osannut niitä foorumilta kaivaa ja sähköpostitkaan eivät välttämättä aina mene perille tai tule luetuiksi.

Ensi alkuun Jäsenposti oli itse tulostettava mustavalkoinen vähän sanomalehdeltä pyrkimään näyttävä. Käytin sen taittamiseen tuolloin Scribusta, mutta siirryin myöhemmin Gimpiin, koska Scribuksen vanha versio oli aika kömpelö. (Tähdenlentohan taitetaan ammattimaisesti Adope InDesingilla.)

japo_01.jpg

Täytyy sanoa, että oli hyvin eeppinen tunne päätyä pitkästä aikaa näkemään näitä ensimmäisiä vanhoja jäsenposteja, kun rupesin niitä tuossa itselleni talteen keräämään. Kaikki Jäsenpostithan ovat jäsenten luettavissa yhdistyksen sivuilta. (Valikon kohta Jäsenille ja sieltä pudotusvalikosta kohta Jäsenposti.)

japo_02.jpg

Jäsenposti sai hieman lisäilmettä, kun tylsänharmaa otsikkopalkki sai yhdistyksen tuolloisen virallisen valokuvaajan Tesshin10000:n ottaman alppivalokuvan taustakseen. Myös Jäsenpostin nimi ja maskotti-Gin, yhdistyksen logo ja ilmestymispäivä hakivat paikkaansa.

japo_03.jpg

Tältä siis näyttivät kolme ensimmäistä jäsenpostia. Scribukseen ei jostain syystä saanut kaikkia fontteja käyttöön ja se oli hyvin kömpelö. En muista, lakkasiko koko ohjelma lopulta pyörimästä koneellani, mutta joka tapauksessa vuoden 2016 viimeiseen numeroon siirryin käyttämään Gimpiä. Tuolloin päätin myös luopua mustavalkoisuudesta, koska sain koulussa tehtyä väritulosteita hyvin edulliseen hintaan. Vähän kikkailua se vihkotaitto kotikonstein kyllä vaati, mutta sain kuin sainkin tehtyä Jäsenpostin seuraavat numerot koulun printterillä.

japo_04.jpg

Uudistuksen myötä Jäsenpostiin liitettiin myös TukiExtra, joka menee vain yhdistyksen tukijäsenille. Tuossa kohtaa oli myös tuo Jäsenpostin maskottihahmonen vielä mukana. Rehellisesti sanottuna olin unohtanut sen olemassaolon. Pitää katsoa, jos ottaisin sen taas seuraavassa numerossa käyttöön...

japo_042.jpg

Jäsenposti myös vaihtui koosta A4 kokoon A5 eli samankokoiseksi kuin Tähdenlento. Fonttina toimi Fjalla One, joka on Gingaconin ulkoasussa käytössä ja otsikoina yhdistyksen logon Bolide-fonttia hieman muistuttava Forte. Pidemmän päälle totesin molemmat huonoiksi Jäsenpostiin ja lähdin kehittelemään Jäsenpostille ihan omaa ulkoasua.

japo_05.jpg

Vuoden 2017 ensimmäinen Jäsenposti Fjallen tekemän kansikuvan kera. Noudatti vielä edellisestä tuttua ulkoasua.

japo_052.jpg

Jäsenposti uutisoi ajankohtaisia yhdistyksen asioita, kuten miittejä, tapahtumia, Tähdenlennon teemoja ja Gingaconin asioita. Jäsenposteja selaamalla huomaa kivasti myös, että eloa ja ohjelmaa on tässä vuosien varrella ollut loppupeleissä ihan mukavasti. Pidän kovasti tuon sivun taitosta, joskin musta teksti ei ihan toimi tuossa keskikohdassa.

japo_06.jpg

Vuoden 2018 ensimmäisessä numerossa otettiin sitten uudenlaiset fontit käyttöön. Kansi on Kurokin käsialaa. Itse pidin kovasti tuosta otsikkotekstistä. En oikein edes muista, miksi siitä tuli luovuttua. Onhan se näyttävä ja koristeellinen, mutta kuitenkin selkeä.

japo_062.jpg

Melkeimpä tätä katsoessa tekee mieli ottaa tuo kyseinen fontti takaisin käyttöön ainakin osaan Jäsenpostia.

Tämä numero painettiin vahingossa kokoon A4 jonkin viestintäkatkoksen takia, mutta ei se loppupeleissä tainnut kauheasti haitata...

Vuodesta 2018 Jäsenpostit on painettu painotalossa, mikä on helpottanut kovasti omaa elämääni ja tätä nykyä on vähän pakkokin, kun olen siirtynyt koulusta työelämään ja en pääse enää tulostelemaan

japo_07.jpg

Tämän vuoden ensimmäisen Jäsenpostin kannessa komeili Fjallen piirtämä Gin, TukiExtran puolella Naran taiteilema upea Riki. Keksin lisätä maininnan TukiExtrasta kanteen ajatuksena houkutella tavallisia jäseniä harkitsemaan tukijäsenyyttä. Nythän sama on tehty myös Laumalaisen kohdalla, ajatuksena houkutella porukkaa mukaan aktiivitoimintaan.

Uutta aiempaan oli myös toimituksen maininta nimimerkeillä kannessa. Vähän vastaavaahan oli ensimmäisissä posteissa, joskin siellä tekijät mainittiin ihan oikealla nimellään.

japo_072.jpg

Muutin sisustan myös kaksipalstaiseksi (Tähdenlennon tapaan) ja se on mielestäni ollut ihan toimiva ratkaisu. Pyrin myös pitämään palstojen tekstit tasattuina, mutta välillä se on vähän haastavaa, koska Gimpin tekstityökalu välillä omituisesti syö osan reunakirjaimista, kuten alimmasta oikeanpuoleisesta tekstikappaleesta on nähtävissä.

japo_08.jpg

Toisessakin tämänvuotisessa kannessa komeilee Fjallen piirros, Gingaconin maskotti Ketku nimittäin. TukiExtrassa poseeraa yhdistyksen nykyisen virallisen valokuvaajan, DuskWolffin kuvaama Tina ja Laumalaisessa on SHL:n taiteilema hauska kuva Pink Dragonista ja Red Bullista.

Mielenkiintoista kehityskaarta on siis nähtävissä niin sisällöissä kuin ulkoasussakin. Saa nähdä, millainen vuoden 2019 viimeisestä Jäsenpostista tulee, iskeekö tämän tekemisen myötä himo palata vanhaan tai tuleeko käytettyä matkan varrella nähtyjä hyviä ideoita?

japo_082.jpg

Otan myös mieluusti palautetta ja kehitysideoita vastaan Jäsenpostin kehittämisessä. Tämä on tällä hetkellä yksi eniten itseäni innostavista Ginga-projekteista antaessaan mahdollisuuksia kehittyä taittajana, sekä tavoittaessaan isohkon joukon Ginga-faneja. Jäsenpostin teko on myös huomattavasti rennompaa kuin Tähdenlennon, onhan se vähän tällainen pienempi, kieli poskella tehty julkaisu. Kovasti sekin on mennyt ammattimaisempaan suuntaan ja ainakin itse olen tyytyväinen kehitykseen.